SCHIEDAM- Aan de viering van 750 jaar Schiedam kan de stad een landmark overhouden. Het is een van de ideeën waarmee de plannenmakers voor het feest in 2025 spelen. Vandaag is het precies748 jaar geleden – op 18 maart 1275 – dat Vrouwe Aleida stadsrechten verleende aan Schiedam. Hierdoor groeide de behuizing rondom de Schie uit tot de stad die het nu is. De gemeente Schiedam wil graag in 2025 samen met alle bewoners het 750-jarig bestaan van de stad vieren.
In de eerste plannen voor het feest – waarover de raadscommissie komende dinsdag vergadert – wordt bij het opzetten van het programma de focus ook gelegd op de toekomst. ‘We zien 750 jaar daarmee ook als start van nieuwe initiatieven, die deels blijven bestaan’, staat in de startnotitie. ‘Dit kan zowel in de vorm van een landmark, maar ook in de vorm van sociaal-maatschappelijke activiteiten en evenementen. Na 2025 moet er daarom iets overblijven dat blijft herinneren aan het 750 jaar bestaan van de stad. Het jaar vormt daarmee de start van nieuwe initiatieven. Deze initiatieven zouden dan vervolgens via de reguliere subsidieregeling van de gemeente en met een eventuele bijdrage van bestaande fondsen uitgevoerd kunnen worden in de jaren na 2025.’
Dat afzichtelijk ding op de kop van de Singel was daar toch al voor bedoeld . Na 750 jaar Schiedam in de schaduw.
Wat wordt in dit verband met een landmark bedoeld? Ooit benoemden ontdekkingsreizigers markante herkenningspunten in het landschap als landmark teneinde de weg terug te kunnen vinden. Is er in Schiedam een uitkerende instantie die door de huidige ontdekkingsreizigers uit het oosten als herkenningspunt geldt? Het wordt in ieder geval niet gebruikt om de weg terug te vinden.
Lijkt mij dat de Sint Janskerk dat landmark al eeuwen is.