VLAARDINGEN- De gedetineerde Marokkaan A. S. uit Vlaardingen wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de grote man achter zeker twee drugstransporten. De 29-jarige verdachte staat vandaag voor de meervoudige strafkamer in Rotterdam. De onderschepte transporten vormen samen een absoluut record.
Afgelopen februari zijn in de havens van Hamburg en Antwerpen, binnen anderhalve week tijd, meer dan 23.000 kilo cocaïne met dezelfde Nederlandse bestemming onderschept. De megavondsten hadden een totale handelswaarde van zo’n 600 miljoen euro. Nooit eerder is zoveel cocaïne in een keer onderschept.
De geadresseerde afhandelaar van de drugstransporten bleek S. uit Vlaardingen. In zijn woning in Vlaardingen en op twee bedrijfsadressen in Rotterdam en Bleskensgraaf zijn doorzoekingen gedaan door de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid.
In de haven van Hamburg trof de Douane op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. De drugs waren verstopt in 1728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken. Het transport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland.
De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte uit Vlaardingen. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en het OM ss een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart, daaruit is duidelijk geworden dat hij ook bemoeienis had met 11 containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. De containers bevatten ananas, makreel, inktvis en hout. De Belgische Douane controleerde deze containers met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. Een verdachte tussenpersoon had zich een week eerder al telefonisch aangediend in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.
De vangsten en het opsporingsonderzoek zijn gedaan in nauwe en intensieve samenwerking tussen politie, Douane en Openbaar Ministerie in Nederland, Duitsland en België (Federale Gerechtelijke Politie en Douane).
Foto’s: archief