SCHIEDAM- De gemeente Schiedam heeft op 28 december een besluit genomen op de aanvraag voor het kappen van 16 vergunningplichtige bomen voor het aanleggen van het warmtenet in Groenoord. De vergunning is verleend. Er is een herplantplicht opgelegd van 29 bomen. Er zijn door onder meer Milieudefensie bezwaren ingediend. De bezwaren zijn ‘niet ontvankelijk’ verklaard, omdat ze buiten de bezwaartermijn van zes weken zijn ingediend.
Bij GroenLinks in Schiedam sloeg de fractie in augustus aan op de omgevingsvergunning en het bijbehorende onderzoek naar de bomen op en langs het tracé. Daaruit zou blijken dat er al eerder bomen op het tracé zijn gekapt én dat er meer dan 400 bomen op of direct langs het tracé staan.Volgens GroenLinks is door Bomenwacht Nederland een bomeneffectanalyse uitgevoerd. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat voor 122 bomen de projectinvloed beperkt is en kan het project een zekere bedreiging voor het behoud van de bomen vormen. Bij 240 bomen is de projectinvloed aanzienlijk en vormen de werkzaamheden tijdens het project een ernstige bedreiging voor het behoud van de bomen. De impact van het project is op 63 bomen zodanig groot dat behoud van de bomen niet mogelijk is.
De route van het tracé is ontworpen aan de hand van het bestaande kabels en leidingen tracé en GIS informatie. Er zijn een aantal criteria voor de aanleg van het warmtenet, waaronder de beschikbare ruimte in de ondergrond, de (kortste) route, en de aan te sluiten panden. Voor de ligging van de kabels en leidingen in de ondergrond gelden bovendien normen voor de onderlinge afstand. Drinkwaterleidingen en warmteleidingen kunnen bijvoorbeeld niet naast elkaar wegens het risico op verspreiding van legionella. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om aan te sluiten bij de bestaande infrastructuur.
Ja het is het een of het ander. ???? moeten de bomen blijven? Dan kappen met dat restwarmtegedoe. We hebben aardgas. ????