WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

16-JARIGE DRUGSUITHALER MAASVLAKTE ROTTERDAM DRAAGT ENKELBAND

ROTTERDAM- De politie en de douane hebben woensdag een 16-jarige drugsuithaler gearresteerd die een elektronische enkelband droeg. Een enkelband is een apparaat dat om de enkel wordt bevestigd en dat in verbinding staat met een meldkamer en de reclassering. Het wordt gebruikt om te controleren of een verdachte of veroordeelde zich aan bepaalde voorwaarden houdt, zoals een locatiegebod of een locatieverbod. Een locatiegebod betekent dat iemand op bepaalde tijden ergens moet zijn, meestal thuis. Een locatieverbod betekent dat iemand op bepaalde plekken niet mag komen, bijvoorbeeld in de buurt van een slachtoffer of een crimineel gebied. Als iemand zich niet aan deze voorwaarden houdt, gaat er – in theorie – een alarm af bij de meldkamer en kan de politie ingrijpen.

Het is opmerkelijk dat een drugsuithaler zo’n enkelband draagt, omdat dit betekent dat hij al eerder in aanraking is gekomen met justitie en dat hij zich niet aan zijn voorwaarden heeft gehouden. Een drugsuithaler is iemand die drugs uit een container haalt die via de haven is binnengekomen. De drugsuithaler die een enkelband droeg, werd samen met twee andere jongeren (een 17-jarige uit Delft en een 19-jarige uit België) betrapt op een terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. De recherche doet nog onderzoek naar de zaak.

Politie en justitie hebben bij herhaling beweerd dat drugsuithalers die worden gepakt, zware straffen kunnen verwachten. Ze willen hiermee de drugscriminaliteit in de haven bestrijden en de jongeren afschrikken. Ook de gemeente Rotterdam zet zich in om te voorkomen dat een nieuwe generatie (allochtone) jongeren wordt ingezet als drugsuithalers. De gemeente werkt hiervoor samen met de politie, scholen, jongerenwerk en andere partners aan een speciaal project. Het project heeft als doel om jongeren bewust te maken van de risico’s en gevolgen van een leven in de drugscriminaliteit. Het project bestaat uit een lesprogramma met een virtual reality-ervaring, waarin jongeren zelf keuzes moeten maken en de gevolgen daarvan zien. Het project wil de jongeren laten zien dat een carrière in de drugscriminaliteit niet de moeite waard is. Het project draait op dit moment als pilot op twee scholen in Rotterdam-Charlois.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *