VLAARDINGEN- Tijdens een actieweek hebben agenten van de politie Vlaardingen en Rotterdam Centrum vorige week vijf verdachten van digitale oplichting op heterdaad kunnen arresteren. De aangehouden mannen, in de leeftijd van 18 tot 36 jaar, komen uit Rotterdam, Dordrecht en Almere en maken deel uit van een groter netwerk van cybercriminelen.
De politie paste een bijzondere methode toe door zichzelf doelbewust te laten ‘phishen’. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij oplichters via valse berichten proberen gevoelige informatie te verkrijgen, zoals bankgegevens. Tijdens deze week gingen agenten bewust in op phishing-berichten, wat leidde tot directe aanhoudingen door het Team Parate Eenheid.
Sommige verdachten zijn direct bij de voordeur opgepakt, toen ze de pinpas van een zogenaamd slachtoffer kwamen halen. De politie ziet dat de schade voor slachtoffers niet alleen financieel is, maar vooral ook mentaal. Een oudere dame van 77 jaar geeft aan dat ze zich thuis niet meer veilig voelt.
Iris, Digitaal Wijkagent in Vlaardingen, vertelt: ‘Met deze actie hebben we voorkomen dat nieuwe mensen slachtoffer werden. De meeste verdachten kwamen bankpassen ophalen, zogenaamd vanwege problemen met de bankrekening van het slachtoffer. Anderen wilden juist sieraden hebben. Vaak blijken deze ‘ophalers’ slechts schakels in een groter crimineel netwerk.’
Om te voorkomen dat jongeren de criminaliteit in gaan, startte de politie onlangs de campagne ‘Selfmade? Cellmate!’. Ruben van Well, Accountmanager bij het Team Cybercrime Rotterdam, legt uit: ‘Criminelen vertellen jongeren dat slachtoffers toch wel worden gecompenseerd door banken of verzekeringen. Zo beloven ze gouden bergen, terwijl ze de jongeren eigenlijk de criminaliteit in trekken. Social media en sommige muzieknummers spelen hier ook een rol in, waardoor jongeren het als een normaal verdienmodel gaan zien.’
Mensen die phishingmails ontvangen of worden gebeld door nep-bankmedewerkers, kunnen dit melden bij de Fraudehelpdesk. Bij daadwerkelijke schade is het belangrijk om meteen de bank te bellen, de rekening te laten blokkeren en aangifte te doen bij de politie.
De actieweek was een samenwerking tussen meerdere partijen, waaronder het Team Cybercrime van de Eenheid Rotterdam, de gemeente Vlaardingen, het Openbaar Ministerie, de Fraudehelpdesk en CGI. Publiek-private samenwerking bleek hierbij een belangrijke sleutel tot succes.
Door ervaringen te delen met vrienden en familie, kan verdere schade worden voorkomen.