WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DELFLAND VERWACHT GEEN PROBLEMEN MET AFVOER WATER LIMBURG

VLAARDINGEN- De piek van het water uit Limburg verwacht het Hoogheemraadschap Delfland op zondagavond tot maandagmorgen. Delfland houdt rekening met een verhoging van 60 – 80 cm van het waterpeil. Dit zou zonder problemen goed afgevoerd kunnen worden naar zee.

De huidige zeestroming werkt daarin ook mee, want er is nu geen noemenswaardige opzet van de getijden. Dit bepaalt mede het waterniveau in De Nieuwe Waterweg.

De afgelopen dagen is er uitzonderlijk veel water gevallen dat vooral Limburg treft. Al dit water komt uiteindelijk in onze delta uit. Veel inwoners van de provincie Limburg zijn geëvacueerd. Inwoners en ondernemers hebben grote schade.

Het is niet voor het eerst dat Limburg te maken heeft met overstromingen.

1993: Bij de overstroming van de Maas op 20 december 1993 trad de Maas buiten haar oever en op 22 december gebeurde dit op meerdere plaatsen in de provincie Limburg. De omgeving van Roermond en Venlo, en specifiek de dorpen Gennep, Itteren en Borgharen, aan de oostelijke oever werden getroffen. Op de westelijke oever was Neer het zwaarst getroffen.

1926: In de ochtend van 1 januari 1926 brak in Nederland de Maasdijk bij Overasselt en Nederasselt waardoor het Land van Maas en Waal overstroomde. In de dagen daarna kregen grote delen van het rivierengebied met het water te kampen. Onder andere Nederasselt, Overasselt, Balgoy, Hernen, Leur en Bergharen kwamen onder water te staan. In termen van schade was het een van de meest catastrofale overstromingen van de 20e eeuw in de Maasvallei. In de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland werden gebieden overstroomd.

1643: Bij de overstroming van de Maas in 1643 bereikte de Maas haar hoogste waterpeil in eeuwen en ook in de eeuwen daarna zou de Maas nooit meer een dergelijk hoge waterstand bereiken. De vele dijkdoorbraken en overstromingen veroorzaakten enorme schade en honderden mensenlevens.

3 gedachten over “DELFLAND VERWACHT GEEN PROBLEMEN MET AFVOER WATER LIMBURG

  1. De wateroverlast kwam als een verrassing. Echt? Sliepen de staatbureaus? Die geweldige modellen die de hoeveelheid neerslag voorspellen, en de kennis van de rivierdalen zou toch een realistische schatting mogelijk maken? Wel weten dat zeespiegel 2 meter stijgt over 30 jaar maar overstroming binnen een maand niet kunnen voorspellen.

    Kan iemand ff de voorspellingen voor nu uit 1973 d’r bij pakken? Of werd het KNMI toen nog gerund door mensen die bij zinnen waren?

  2. Ze kunnen bij benadering nauwelijks zeggen wat voor weer het morgen wordt, nog net niet in de zomer over een elfstedentocht beginnen is de hele opleiding. En vlak na kerst natuurlijk niet over een hittegolf beginnen, voor de rest kun je alles zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *