WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

KOEKJE VAN EIGEN DEEG: ATLAS VAN DE SCHIE

SCHIEDAM- De Atlas van de Schie vertelt met oude én nieuwe kaarten het verhaal hoe een kanaaltje in het nog praktisch onbevolkte Holland een vaarweg werd in het sterkst verstedelijkte deel van Nederland.

Het gebied tussen Delft, Schiedam en Rotterdam is het resultaat van een eeuwenlange wisselwerking tussen mens en natuur. De Schiedriehoek is een van de oudste cultuurlandschappen van Zuid-Holland. Het veengebied werd al in de IJzertijd bewoond en er zijn sporen gevonden van bewoning in de Romeinse tijd. Bewoners brachten het landschap tot ontwikkeling. Er ontstonden nederzettingen die uitgroeiden tot steden. Ze legden een vliegveld aan en de oude en nieuwe wateren (kanalen, havens en grachten) groeiden uit tot een wereldhaven. En al die tijd stroomde de Schie naar de Nieuwe Maas. Eerst als afwateringsrivier, vergelijkbaar met de Vlaarding en de Rotte. Vervolgens als trekvaart tussen de steden in de Gouden Eeuw. Tussen Delft en Rotterdam werden in de 17e eeuw jaarlijks meer dan 300.000 passagiers vervoerd over de Schie. Later werd de Schie vooral een vaarroute voor binnenschippers en pleziervaarders. Aan weerszijden van de verschillende Schieën kwam akkerbouw en ontstonden boerderijen. Nu worden delen van Midden-Delfland weer omgewerkt naar ‘nieuwe natuur’. Stedelingen komen er wandelen, fietsen en skaten. Door de eeuwen heen zijn de bewoners bezig geweest om nieuwe economische functies aan het gebied toe te kennen.

De landschapsveranderingen in de Schiedriehoek vormen de rode draad van de Atlas van de Schie, een recente publicatie van Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ondertitel is ‘2500 jaar werken aan land en water’. De Atlas vertelt, rijk geïllustreerd met oude en nieuwe kaarten, foto’s en schilderijen, hoe de Schie van een veenriviertje de slagader werd van het sterkst verstedelijkte deel van Nederland. De Atlas van de Schie kost nu nog 29,90 euro, volgende maand wordt dat 39,90 euro.

Kor Kegel! Komt u dit bekend voor? Op 30 december stond het origineel al HIER. Wat doet het dan hier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *