SCHIEDAM– In 2025 gaan de tarieven voor waterschapsbelasting in het gebied van Hoogheemraadschap Delfland omhoog. Een huishouden betaalt 134,94 euro aan watersysteemheffing. Voor woningen en bedrijven geldt een tarief van 0,0267% van de WOZ-waarde. Landbouwgrond kost 107,55 euro per hectare, en natuurgrond 4,60 euro per hectare.
De zuiveringsheffing, die wordt berekend op basis van vervuilingseenheden, bedraagt 107,55 voor eenpersoonshuishoudens. Huishoudens met twee of meer personen betalen 322,65. Bedrijven betalen eveneens 107,55 euro per vervuilingseenheid, waarbij het aantal eenheden afhankelijk is van de bedrijfsomvang en de aard van de lozingen.
De belastingstijging is bedoeld om extra investeringen mogelijk te maken in waterkwaliteit en aanpassingen in de regio. Zo wordt er meer gedaan aan schoner oppervlaktewater, dijkenonderhoud en afvalwaterzuivering. De plannen zijn vastgelegd in de Begroting 2025 en de meerjarenraming tot 2029.
Waterschappen in Nederland bieden op verschillende manieren ook ontwikkelingshulp via het Blue Deal-programma. Het richt zich op betere toegang tot schoon, voldoende en veilig water in 40 gebieden wereldwijd. Waterschappen werken hierbij samen met NGO’s zoals WaterAid of het Rode Kruis bij de uitrol van projecten. De bijdragen van de waterschappen voor internationale samenwerkingen komen uit de waterschapsbegroting. Het Blue Deal-programma heeft een looptijd tot 2030 en een totaalbudget van 75 miljoen euro.
Het salaris van de algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, momenteel Harm Goossens, is 144.000 euro, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Daarnaast worden pensioenlasten van ongeveer 18.000 euro per jaar opgeteld, wat het totaal op 162.000 euro brengt. Dit salaris ligt in lijn met de beloningsregeling voor goede doelen in Nederland en wordt verantwoord als passend bij de omvang en verantwoordelijkheid van de functie