VLAARDINGEN- Voor komende winter moeten alle sociale huurwoningen in Vlaardingen worden geïsoleerd. Daarvoor pleit Heel de Stad (HdS). Raadslid Ron Boers (HdS): “Onze verwachting is dat het isoleren van spouwmuren en vloeren al enorm zal helpen om energie te besparen en de gasrekening naar beneden te brengen.”
Huiseigenaren met een laag inkomen in Utrecht, Amersfoort, Leusden en Woerden krijgen de kans om hun muren of vloeren kosteloos te laten isoleren. De provincie Utrecht stelt hiervoor ruim 2,2 miljoen euro beschikbaar. De gemeente betaald een kwart.
Inwoners die tot de doelgroep behoren en die gebruik willen maken van het aanbod, kunnen zich melden bij hun gemeente. De vier gemeenten sturen de komende periode de doelgroep ook een brief met informatie over dit aanbod. Als de aanpak goed werkt, komen in 2023 ook andere Utrechtse gemeenten in aanmerking voor het aanbieden van dezelfde regeling.
De regeling is bedoeld voor huishoudens die tot maximaal 130 procent van het minimumloon verdienen en in een slecht geïsoleerd huis wonen. Huiseigenaren die gebruik willen maken van het aanbod, worden gekoppeld aan een aannemer met wie vooraf inkoopafspraken zijn gemaakt. Uitbetaling zal direct aan de aannemer plaatsvinden via een centrale organisatie. Woningeigenaren hoeven niets voor te schieten.
Boers: ‘In Vlaardingen leven veel mensen in armoede. Met het inflatiespook en de torenhoge energierekeningen is een goed geïsoleerd huis geen luxe, maar een noodzaak. Ook huiseigenaren kunnen in armoede leven en onder 130% regel vallen. In Utrecht betaald de provincie, dus in ons geval moet op enig aandringen Zuid-Holland een duit in de zak doen. Uiteraard gaat HdS er van uit dat de provincie alles betaald. Mocht dat niet het geval zijn, dan graag een voorstel aan de raad hoe dit verder te organiseren. Eventueel de rest zelf betalen (Vlaardingen leent immers nagenoeg gratis).’
Met deze regeling zorg je ervoor dat huisjesmelkers de woningen níet gaan isoleren. Woningcorporaties ook niet. Die wachten totdat de bewoners gaan klagen en het voor niets op kosten van de gemeente (lees belastingbetaler) laat doen.
Nog meer goede ideeën?
Het is succesvol in 4 gemeenten. Waarom zou het dan in Vlaardingen mislukken?
Dat is het probleem niet Tim, ik heb meer bezwaar tegen het verschuiven van de kosten. Het is niet de bedoeling dat de belastingbetaler hiervoor opdraait in plaats van de huisjesmelker.
Eens met Hans ????