VLAARDINGEN- De kosten voor waterzuivering in de Broekpolder vervallen ‘waarschijnlijk’ nu de gemeenteraad akkoord is met de sanering van een deel van het groengebied.
De gemeente weet niet 100% zeker of de verontreiniging helemaal niet meer in het oppervlaktewater terecht komt, maar het regenwater dat nu op het gebied komt, raakt vervuild door contact met de bodem. Door een leeflaag aan te brengen verdwijnt dit contact, omdat het regenwater met schone grond in aanraking komt voor het wordt afgevoerd.
Nu is het zo dat het oppervlaktewater verontreinigd is en gezuiverd moet worden. Er sijpelt aan de oostzijde van het gebied kwelwater onder de Watersportweg door. Mogelijk blijft dit in de toekomst ook gebeuren en is voor dat kwelwater een apart slootje nodig met een zuivering. Naar verwachting zal de hoeveelheid te zuiveren water wel veel kleiner worden dan nu. Het Hoogheemraadschap zal de waterkwaliteit blijven monitoren en acties ondernemen als dat nodig is.
Het oudste grote onderzoek naar de verontreiniging is uit 1997 (Chemielinco) . In dat onderzoek zijn in de hele Broekpolder de verontreinigingen per vak in beeld gebracht. De verontreiniging met aldrin, dieldrin, endrin en isodrin worden ook wel ‘drins’ genoemd is toen duidelijk geworden. Het probleem van drins is onder andere dat ze niet afbreken en zich wel via het oppervlaktewater verspreiden.
In het triadeonderzoek uit 2011 is voor het eerst echt bodemleven onderzocht in de Broekpolder. Er is weinig bodemleven aangetroffen en in het bodemleven dat wel is gevonden zijn hoge concentraties drins aangetroffen.