VLAARDINGEN- Veel meer inwoners van de waterweggemeenten zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire, meldt Stroomopwaarts. Bij het regionale participatiebedrijf maakt men zich daardoor grote zorgen over de opeenstapeling van fouten bij de belastingdienst. De grote toestroom van gedupeerden zorgt er ook voor dat de capaciteit van het Meldpunt nogmaals wordt uitgebreid.
Duizenden ouders in Nederland werden de afgelopen jaren onterecht beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Volgens de eerste overzichten van de Belastingdienst in december 2020 zou het gaan om ongeveer 240 gedupeerden in de gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS). De Belastingdienst gaat nu uit van ongeveer 940 gezinnen in de drie waterweggemeenten. Het aantal gedupeerden groeit nog steeds. Het lijkt erop dat de Belastingdienst hier onvoldoende inzicht in heeft.
Begin dit jaar is er, in opdracht van de colleges van de drie gemeenten, door Stroomopwaarts een Meldpunt Toeslagen opgericht. Stroomopwaarts riep getroffen gezinnen op om zich te melden voor hulp en ondersteuning bij hun problemen. In eerste instantie verkreeg Stroomopwaarts geen gegevens van de Belastingdienst over gezinnen die (mogelijk) slachtoffer waren van de affaire. Inmiddels worden er wel lijsten gedeeld.
De Vlaardingse wethouder Bart de Leede *GroenLinks): “Wij vinden het echt noodzakelijk om zo snel mogelijk contact te kunnen leggen met ouders om tot oplossingen voor de problemen te komen. Het gaat vaak om echt schrijnende situaties”.
Voor veel gedupeerden hebben de problemen zich in de afgelopen jaren opgestapeld en het gaat niet alleen financiële problemen, maar ook om problemen rondom bijvoorbeeld huisvesting, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De gemeenten leveren ondersteuning op deze gebieden maar de rekening voor de oplossing ligt wel bij het Rijk.
In december 2020 is door het kabinet besloten dat de gedupeerde ouders 30.000 euro zouden ontvangen. Dit bedrag is – voor wie ernstig in de problemen is geraakt – meestal niet voldoende. Gezien de omvang van de problematiek bestaat de hulp vanuit het meldpunt in eerste instantie vooral uit het creëren van rust en overzicht en daarnaast het geven van ondersteuning.
Het Meldpunt Toeslagen zet zich in om iedereen binnen twee maanden te spreken en samen de problemen en gewenste hulp te bespreken. De gedupeerden hebben al jaren het label van fraudeur. Ouders komen nu eindelijk wel in aanmerking voor hulp en het is van belang om deze hulp zo snel mogelijk te kunnen regelen. De medewerkers van het Meldpunt zetten in op maatwerk. Hierbij is er een nauwe samenwerking met de wijkteams, Maaskoepel en de woningcorporaties.
Het langer bevriezen van private schulden is hierbij een belangrijk onderwerp. Met het leveren van maatwerk sluiten we niet uit dat het overnemen van schulden ook aan de orde kan komen.
Woont u in de gemeente Maassluis, Vlaardingen of Schiedam en bent u door de toeslagenaffaire in financiële problemen geraakt? Neem dan contact op met Stroomopwaarts. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Stuur een e-mail naar meldpunt-toeslagen@stroomopwaarts.nl. Belt u liever? Geef dan uw naam, e-mailadres en telefoonnummer door. Stroomopwaarts neemt dan contact met u op. Het telefoonnummer is 010 246 55 55 (bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 tot 16.30 uur).