HOEK VAN HOLLAND- Langs de Zuid-Hollandse kust was afgelopen nacht opnieuw zeevonk te zien. Ook de komende avonden kunnen deze lichtgevende golven worden gespot. Zeevonk is een alg die in het donker licht geeft. Velden met miljoenen van deze algen die op een zacht golvende zee felblauw oplichten.
De grootste kans om zeevonk te zien is als het warm en rustig weer is. Dan verplaatst de alg zich naar de kust, maar het is lastig te voorspellen waar precies.
Het licht dat zeevonk produceert, is het resultaat van een chemisch proces waarbij veel energie vrijkomt. Bioluminiscentie wordt dit genoemd. Het is een heel efficiënt proces: alle energie die vrijkomt wordt omgezet in licht. Zeevonk is niet de enige algensoort die licht produceert. Er zijn ook vissen die het doen en natuurlijk de vuurvliegjes. De laatsten maken lichtsignalen om partners te vinden.
Ik mag hopen dat het inmiddels geblust is. Komt allemaal door de opwarming van de aarde. Zullen we dus de belastingen maar weer verhogen?
Je hebt wel een beetje gelijk , Hans .
Zeevonk heeft niets te maken met klimaatveranderingen maar is een eencellig organisme.
Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dat is heel bijzonder om te zien! Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme. Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.
Heeft die zeevonk daar dan wel een vergunning voor?