SCHIEDAM- Alternatieve brugbediening in Schiedam gaat de gemeente miljoenen kosten, blijkt uit onderzoek door advies- en ingenieursbureau Witteveen & Bos. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor efficiëntere brugbediening, waarbij ook gekeken is naar de mogelijkheid van bediening op afstand. Voor geen van de investeringen of extra jaarlijkse kosten is momenteel geld beschikbaar.
Uitbreiding van het aantal brugwachters gaat jaarlijkse 380.000 euro extra kosten. Bediening op afstand gaat 245.000 euro extra kosten naast een eenmalige investering van 3,2 miljoen euro. Let wel: handbediening voor enkele bruggen blijft in dat geval nog steeds noodzakelijk. Voor beperkte bediening op afstand moet jaarlijks 275.000 euro worden neergeteld en eenmalig 1,5 miljoen euro.
Er kan ook gekozen worden voor konvooivaart op basis van vaste bedientijden. Dit kan zonder extra jaarlijkse kosten, maar dit leidt tot langere wachttijden vanwege slechts 4 à 5 doorvaarten per dag. Eventueel is een investering nodig om de wachtvoorziening uit te breiden.
Schiedam telt 14 bruggen waarvan een aantal op maaiveldniveau het water over gaan. Hierdoor bestaat het beeld bij de watersporter dat Schiedam lastig te bereiken is over water. Daarnaast moet men bewust kiezen om te water naar Schiedam te gaan. Om met een boot de stad binnen te komen is contact met de brugwachter onontkoombaar. Zowel bij de Rolbrug als op de Buitensluis is een brugwachter aanwezig. Wanneer een boot zich aandient begeleid de brugwachter de boot om onderweg de bruggen te openen. Vanuit beide locaties fietsen de brugwachters elkaar tegemoet om samen handmatig de Appelmarktbrug te openen.
Sinds de sluiting van de glasfabriek gaat alleen nog recreatievaart de stad in en uit. De bedieningstijden van de bruggen zijn hierop aangepast. Om de toegankelijkheid te verbeteren zijn in het vaarseizoen van 1 april tot 1 november de bedieningstijden in het weekend uitgebreid zodat de hele dag de stad in – en uitgevaren kan worden.Ook is het sluitingsuur tussen de middag geschrapt. Buiten het recreatieseizoen worden de bruggen alleen op afspraak bediend.
Voor dat geld wil ik die bruggen wel af en toe open en dicht gooien hoor.
Begrijp ik het goed?
Er is een extra begroting van 380.000 euro nodig voor extra brugwachters per jaar. Er zijn 14 bruggen in Schiedam. 380.000 door 14 is ruim 27.142 euro per brug. Is geen hogere wiskunde voor nodig om dat te begrijpen.
Hier hebben we het alleen over de extra brugwachters. Zet mensen met een bijstandsuitkering in als brugwachter.
Uiteraard is er wel een verschil tussen de b.v. Spijkenisserbrug of het kippenbruggetje.
Maar in Schiedam zijn het op één of twee na geen bruggen die moeilijk zijn te bedienen.
Het bedrag van 27.000 euro is stukken hoger dan een uitkering.
Als brugwachter dien je te beschikken over een klein vaarbewijs en een Marifoon certificaat, is niet bijster veel gevraagd. Als Schiedam deze eis stelt, zou mij dat verbazen.
En dat alles voor mensen die een beetje varen voor de lol. De beroepsvaart is helemaal kapotgemaakt.
Sinds mijn collega die in Spijkenisse woont zijn lampen met wifi bedient gaat de Botlekbrug steeds open en dicht.