WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

POLITIE ROTTERDAM WERKT SAMEN IN STRIJD TEGEN ‘APPROVAL PHISHING’

ROTTERDAM- In samenwerking met de politie in Rotterdam is een grootschalige actie gestart om de groeiende dreiging van ‘approval phishing’ aan te pakken. Sinds mei 2021 is wereldwijd ten minste 2,7 miljard dollar verloren gegaan door deze vorm van oplichting, waarbij slachtoffers onbewust een contract ondertekenen dat oplichters toegang geeft tot hun cryptorekeningen.

De politie werkt samen met Chainalysis en cryptocurrency exchanges om deze oplichting te onderzoeken, accounts te sluiten, geld in beslag te nemen en informatie te verzamelen om toekomstige oplichting te voorkomen. Bij één slachtoffer werd voorkomen dat 65.000 euro uit zijn crypto-wallet werd gestolen.

Van jongeren die via social media overtuigd worden om snel rijk te worden met crypto, tot mensen die door een online (liefdes)relatie worden overtuigd om te investeren. Als u niet goed weet hoe crypto werkt, kunt u slachtoffer worden van ‘approval phishing’. Criminelen laten u geld verdienen en geven u het gevoel dat het een veilige investering is, om vervolgens bij het grote geld toe te slaan. Slachtoffers verliezen gemiddeld duizenden euro’s. De angst om geïnvesteerd geld kwijt te raken, wordt door criminelen gebruikt om slachtoffers snel nog meer geld te laten investeren. Schadebedragen kunnen oplopen tot in de miljoenen, waarbij extra hypotheken en leningen worden afgesloten. Daarna verliezen de slachtoffers vaak alles wat ze hebben.

Approval phishing is een tactiek waarbij oplichters gebruikers misleiden om een toestemmingstransactie te ondertekenen, waardoor de oplichter toegang krijgt tot de crypto-portemonnee van het slachtoffer. Deze methode wordt vaak gebruikt bij datingfraude en investeringsfraude, waarbij slachtoffers buitensporige rendementen worden beloofd.

Bij datingfraude komt een slachtoffer via een datingsite in contact met een oplichter die zich voordoet als een betrouwbare partner. Na weken of maanden van contact, stelt de oplichter een investeringsmogelijkheid in crypto voor. Het slachtoffer, vaak onervaren met crypto, vraagt om hulp en ondertekent onbewust een toestemmingsdocument dat de oplichter toegang geeft tot zijn crypto-wallet. Zodra het slachtoffer een groot bedrag investeert, verdwijnt de oplichter met het geld.

Bij investeringsfraude komt een slachtoffer via social media in contact met een oplichter die zich voordoet als een succesvolle crypto-trader. Het slachtoffer wordt overtuigd om te investeren en ondertekent een toestemmingsdocument, waarna de oplichter er met het geld vandoor gaat.

Om de groeiende dreiging van oplichting aan te pakken, heeft de politie samengewerkt met Chainalysis in ‘Operatie Spincaster’. Deze operatie omvatte een reeks operationele sprints in zes landen (VS, VK, Canada, Spanje, Australië en Nederland). Opsporingsdiensten, Chainalysis en cryptocurrency exchanges werkten samen om deze vorm van oplichting te verstoren en te voorkomen.

Als resultaat van de sprints werden ruim 7000 leads beoordeeld en werd 162 miljoen dollar aan gestolen geld geïdentificeerd. Meer dan 100 deelnemers namen deel aan de sessies, waaronder 12 overheidsinstanties en 17 crypto-exchanges. In Nederland werden ruim 1000 leads beoordeeld en 186 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd. Twee slachtoffers werden op tijd gewaarschuwd en hun rekeningen werden bevroren om het geld veilig te stellen.

Om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ‘approval phishing’, is het belangrijk om geen toestemmingstransacties te ondertekenen zonder de persoon of het bedrijf volledig te vertrouwen. Wees sceptisch tegenover dringende verzoeken om geld of persoonlijke informatie, zelfs als deze afkomstig lijken te zijn van vertrouwde bronnen. Gebruik zoekmachines en sociale media om de achtergrond van de persoon of het bedrijf te onderzoeken. Vertrouw uw instinct; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Meld verdachte profielen of interacties aan de crypto-exchange en de politie, en blijf op de hoogte van de nieuwste oplichtingstactieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *