WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

DCMR SCHIEDAM BLIJ MET START OMGEVINGSWET

SCHIEDAM- Per vandaag treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet heeft als doel om de regelgeving voor de fysieke leefomgeving te vereenvoudigen en te harmoniseren. Een van de vernieuwingen is dat er een digitaal loket komt waar burgers, bedrijven en overheden terecht kunnen voor informatie en vergunningen. Om de gemeenten te ondersteunen bij de implementatie van de Omgevingswet, hebben DCMR en vier andere omgevingsdiensten in de provincie Zuid-Holland een samenwerkingsverband opgezet.

De Omgevingswet brengt ook veranderingen met zich mee voor de milieuregels. Een deel van de regels die nu nog door het Rijk worden vastgesteld, zullen worden overgedragen aan de gemeenten. Deze regels worden samen ‘de bruidschat’ genoemd, omdat ze als een soort cadeau worden meegegeven aan de gemeenten.

Om de gemeenten te helpen om de bruidschat te verwerken in hun eigen Omgevingsplan, is er een handreiking gemaakt. In deze handreiking wordt per thema beschreven wat de huidige situatie is, wat er verandert met de Omgevingswet en wat dit betekent voor de gemeentelijke praktijk. De handreiking geeft ook tips en adviezen over hoe de gemeenten de regels kunnen aanpassen aan hun lokale ambities en doelen. De handreiking heet ‘handreiking bruidsschat 2.0’ en is te vinden op de website van de omgevingsdiensten.

DCMR is een van de omgevingsdiensten die betrokken is bij de Omgevingswet. DCMR voert namens de vijftien aangesloten gemeenten en de provincie Zuid-Holland verschillende taken uit op het gebied van milieu. Zo beoordeelt DCMR de vergunningsaanvragen en de aanvragen voor maatwerkvoorschriften van bedrijven die invloed hebben op de leefomgeving. Voor de provincie Zeeland doet DCMR dit alleen voor bedrijven die onder de Seveso- of RIE-4-regelgeving vallen. Daarnaast houdt DCMR toezicht op de naleving van de milieuvoorschriften door de bedrijven en handhaaft DCMR als dat nodig is.

De Omgevingswet heeft ook gevolgen voor de vergunningsprocedure. De termijn waarbinnen een vergunning moet worden verleend of geweigerd, wordt in de meeste gevallen verkort van 26 weken naar 8 weken. Ook wordt er meer nadruk gelegd op de participatie van belanghebbenden bij de besluitvorming. Verder worden alle bestemmingsplannen die nu nog per gemeente gelden, vervangen door één Omgevingsplan per gemeente. Dit Omgevingsplan bevat alle regels die de gemeente stelt aan de fysieke leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *