VLAARDINGEN- De fractie Heel de Stad (HdS) maakt zich zorgen over het uitblijven van actie rond de mogelijke invoering van een zogenaamde geluidsradar om verkeershufters, motoren, scooters, quads en auto’s die onnodig veel herrie veroorzaken in Vlaardingen, aan te pakken. Het is inmiddels bekend dat er in Rotterdam en Amsterdam op verschillende locaties in de stad lawaaipalen worden geplaatst om luidruchtige verkeersovertreders te bestrijden. Op Geluid Informatie Displays wordt een dringende boodschap getoond dat de geluidslimiet is overschreden, met de waarschuwing dat dit een boete van minstens 280 euro kan opleveren. HdS wil nu weten of het Vlaardingse college van burgemeester en wethouders bereid is om ook geluidspalen, eventueel gecombineerd met flitspalen, te installeren op plekken waar de overlast het ergst is. Een paar jaar geleden is al iets soortgelijks toegezegd.
Op 4 september 2019 stelde de Fractie Boers, de voorganger van HdS, al schriftelijk vragen over geluidsoverlast en de geluidsradar. Op de vraag: ‘Bent u bereid zich in te spannen voor deelname aan een gemeenschappelijke proef en/of het systeem zelf aan te schaffen zodra mogelijk?’, was het antwoord dat ‘het handhaven van geluidsoverlast die voertuigen maken een taak van de politie is’.
Op 2 juli 2021 stelde Boers vragen over ‘verkeershufters’ om te onderzoeken hoe de Rotterdamse maatregelen ook in Vlaardingen kunnen worden toegepast. En, of het stadsbestuur op korte termijn contact met Rotterdam wilde leggen? Het Vlaardingse college zei daartoe bereid te zijn, omdat ook zij de geluidsoverlast als zeer hinderlijk ervoeren, maar men kon geen antwoord geven op welke wegen in Vlaardingen de overlast het grootst is want: ‘dit uit zich namelijk in allerlei vormen, zoals te hard rijden, geluidshinder of ander asociaal rijgedrag. Daar is niet één maatstaf voor te geven. De problematiek kan in principe overal optreden. Wel is bekend dat de problematiek zich vooral voordoet op 50 km/h-wegen’.
Debielen op vier wielen? Airco kapot, geen geld om het te laten repareren, dus dan maar alle ramen open voor de nodige koeling en de radio voluit op standje teringherrie om de medemens vooral níet de indruk te geven dat je ook al geen radio kunt betalen. In de jaren zestig liep in Schiedam regelmatig een dorpsgek rond met een transistorradio op de schouder. Gekke Piet werd hij genoemd. Zouden dit soort automobilisten nakomelingen van gekke Pietje zijn?