WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

MEER SCHIEDAMSE WIJKEN MET BUURTPLAATJES

SCHIEDAM- Na het succes van de Buurtplaatjes in Schiedam-Oost waarbij u uw buren kon sparen en in een stickerboek plakken, komt het Stedelijk Museum Schiedam met drie nieuwe boeken. Bewoners mogen vanaf 1 april meedoen in het Centrum en Nieuwland. Een ruime week later volgt Noord. Er zijn bijna 250 deelnemers, waaronder de ‘plaatjes’ Cor met kip Moos en een vloggende docent wiskunde. Alle Schiedammers in deze drie wijken kunnen hun buren tot en met 30 juni 2022 sparen en in het bijbehorende stickerboek plakken. De Buurtplaatjes is een initiatief van kunstenaar Maarten Bel en het Stedelijk Museum Schiedam. Er zijn inmiddels twee edities in Schiedam-Oost en Schiedam-Zuid/West verschenen.

Het werkt net als bij de voetbal- of Pokemonplaatjes, alleen krijgt u de gratis plaatjes niet bij een grote supermarkt, maar bij verschillende ondernemers in de buurt. ‘We hopen dat mensen hierdoor merken dat ze niet zoveel van elkaar verschillen als ze misschien denken. Dat ze elkaar herkennen in de buurtwinkel en een praatje maken’, zegt museumdirecteur Anne de Haij. Als het museum op 14 mei aanstaande heropent, hangen alle ‘plaatjes’ in de tentoonstelling Een bonte verzameling gewone mensen. Meer daarover leest u HIER.

Hoe Maarten Bel de Buurtplaatjes bedacht? Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden én vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. ‘Die twee dingen telde ik op en ik dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’ Hij noemt het project ‘heel bijzonder en heel gewoon’. ‘Want waar in Nederland kun je als je boodschappen doet je overbuurman sparen, je vriend van drie straten verder dubbel hebben en een plaatje van jezelf krijgen?’

Aan de hand van verschillende categorieën leert u de ‘plaatjes’ een beetje kennen, vertelt Dorien Theuns, stadsprogrammeur van het museum. ‘Zo is er iemand die omwentelingen van molenwieken spaart in de categorie Mensen die iets bijzonders sparen. Als molenaar doet hij mee aan een landelijke wedstrijd.’ Bijzonder is ook de categorie Mensen die een mooi gedicht uit hun hoofd kennen. Daarin doet Koos mee. Vroeger had hij moeite met lezen en schrijven, nu schrijft de Schiedammer zelf gedichten.

Buurtbewoners krijgen de gratis stickers als ze langsgaan bij een van de 44 ondernemers. U kunt bijvoorbeeld een patatje halen bij snackbar Moonlight (Centrum), een pakketje halen bij Primera Nolenslaan (Nieuwland) of een boek kopen bij Post Scriptum (Groenoord). Alle deelnemende ondernemers ziet u in de stickerboeken en op de website van het museum. Klik daarvoor HIER.

Er zijn in totaal bijna driehonderd stickers in de edities van Centrum, Nieuwland en Noord. Eén plaatje is niet te krijgen bij de ondernemers. Daarvoor moeten spaarders naar het museum als het na de renovatie op 14 mei weer open is. Alleen daar is het aller-aller-allerlaatste plaatje te halen. Wie daarop staat? Dat verklapt men u nog niet.

Tijdens de spaarperiode vinden verschillende activiteiten plaats die aanhaken bij de categorieën, denk aan Mensen die van bordspelletjes houden. Maar ook ruilmiddagen, verhalenavonden en een lach- en huilyoga. Dat laatste sluit aan op de categorie Mensen die durven te huilen als er anderen bij zijn. Houdt de website en de socials van het museum in de gaten voor de laatste informatie. Ook liggen er flyers bij de ondernemers. De activiteiten verschillen dus per wijk. Bovengenoemde activiteiten vinden maar in één van de drie wijken plaats.

Bij de heropening van het museum ziet u verschillende tentoonstellingen in het museum, waaronder Zonvonkengesproei, een solo van Zoro Feigl. Onder de titel Van Oerbeest tot rokende croissant ontmoet u ook de aanwinsten van de afgelopen drie jaar, samen met ‘oude bekende’ uit de collectie.

Foto: Cor met kip Moos uit Centrum, Harun uit Nieuwland, Giuditta en Xavi uit Groenoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *