SCHIEDAM- Een ruime meerderheid van de Schiedamse gemeenteraad (21 voor – 12 tegen) wil de beoordeling van omgevingsvergunningen vooral aan het college van burgemeester en wethouders overlaten, ook al biedt de op handen zijnde Omgevingswet meer mogelijkheden. Vooral GroenLinks waarschuwt tevergeefs voor de gevolgen wanneer de wet alsnog op 1 juli 2023 in werking treedt.
Yorick Haan (GroenLinks): “Volgens de fractie van GroenLinks is er geen goed gesprek gevoerd in de Raad, ondanks de uitgebreide behandeling in de commissievergadering, over de grenzen die we stellen aan wanneer iets aan de Raad moet worden voorgelegd. Wij denken dat er een gevaar ontstaat dat bijvoorbeeld de molenbiotoop geschonden wordt, zonder dat het met de Raad besproken wordt, omdat het aan het college overgelaten wordt, tot een hoogte van 50 meter.”
Hoewel het college bevoegd gezag is voor het verlenen van omgevingsvergunningen, biedt de Omgevingswet de gemeenteraad de mogelijkheid om gevallen aan te wijzen waarover zij wenst te adviseren, alvorens het college met een omgevingsvergunning kan afwijken van het omgevingsplan. De Omgevingswet biedt de gemeenteraad ook de (beperkte) bevoegdheid om in bepaalde gevallen inspraak verplicht te stellen.
Omdat het onmogelijk is in een omgevingsplan alle ontwikkelingen te voorzien, blijft, net als onder de huidige wet- en regelgeving, de mogelijkheid bestaan om af te wijken van het omgevingsplan indien een activiteit daar mee in strijd is. Dergelijke gevallen worden in de Omgevingswet aangeduid als buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. In dergelijke gevallen geldt dat een omgevingsvergunning niet kan worden verleend indien de gemeenteraad negatief adviseert.