SCHIEDAM- Het gemeentebestuur van Schiedam heeft ingestemd met het invoeren van de zogenoemde opkoopbescherming (zelfbewoningsplicht) in de wijken Oost en Nieuwland. De volgende stap is instemming van de gemeenteraad.
Op 18 september vorig jaar kon u bij Waterweg Actueel (als eerste en enige) al lezen over de wens vanuit de gemeenteraad om de zelfbewoningsplicht in te voeren. Schiedam liep hiermee vooruit op de aanpassing van de Woningwet, waarmee het voor gemeenten mogelijk wordt om via een vergunningstelsel in bepaalde gevallen een zelfbewoningsplicht in te voeren. Een gemeente moet dan wel onderbouwen dat de maatregel noodzakelijk en effectief is.
Kopers van de toekomstige, zogenaamde ‘betaalbare nieuwbouw’ achter station Schiedam Centrum zijn verplicht de woning gedurende twee achtereenvolgende jaren uitsluitend te zullen gebruiken om die zelf (met eventuele gezinsleden) te bewonen. De ontwikkelingscombinatie Schieveste biedt daarbij, los van het bestemmingsplan, aan alle betaalbare woningen (sociaal en middenduur) voor een periode van minimaal 15 jaar bereikbaar te houden.
Een verkeersbord maakt in Rotterdam sinds deze week duidelijk dat een opkoopbescherming geldt. In 16 wijken is het verboden om te verhuren zonder vergunning (hierover kon u afgelopen week al als eerste en enige lezen bij Waterweg Actueel). Dit geldt voor woningen die gekocht zijn na 1 januari 2022. De opkoopbescherming geldt alleen voor woningen in het lage en middensegment met een WOZ-waarde tot 355.000 euro.
Met de opkoopbescherming wil de gemeente Rotterdam als eerste van de vijf grote gemeenten starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen geven voor het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.