VLAARDINGEN- De nabestaande van de Vlaardingse verzetsman Cor Remmerswaal (1905-1945) hebben alle brieven die hij vanuit de concentratiekampen naar huis schreef gedigitaliseerd. Zijn brieven zijn de laatste tastbare herinneringen aan één van de vier leden uit de familie Remmerswaal die zich in de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het Geuzenverzet in de Haringstad.
Maandagmiddag zijn de originele exemplaren door zijn dochter Annie Borst-Remmerswaal overgedragen aan de gemeente Vlaardingen. De digitale kopieën blijven in de familie en zullen niet worden gepubliceerd.
Cor Remmerswaal werd in 1940 als één van de eerste uit het Vlaardingse Geuzenverzet opgepakt door de Duitse bezetters voor het bezit van illegale vuurwapens. Hij verdween vervolgens in de concentratiekampen Buchenwald, Lublin, Auschwitz en Mauthausen-Gusen waar hij vlak voor de bevrijding bezweek. De ruim vijftig brieven die hij vanuit de kampen naar huis mocht versturen zijn allemaal bewaard door zijn nabestaanden.
Volgens de directeur van het stadsarchief is de collectie brieven uniek, omdat ze een goed, opeenvolgend beeld geven van één van de leden van het Geuzenverzet.
Uit naam van datzelfde, veelgeroemde Geuzenverzet wordt al jaren de Vlaardingse Geuzenpenning uitgereikt. De grondlegger van dat verzet, de familie Remmerswaal, wordt evengoed al jaren niet meer uitgenodigd bij de officiële uitreiking door de organisatie achter de penning. Over het hoe en waarom wenst de familie geen enkele mededeling te doen.