ROTTERDAM- De ziekenauto’s van Ambulance Rotterdam-Rijnmond (ARR) moeten sneller ter plaatse zijn als het echt nodig is, bij direct levensbedreigende situaties zoals bijvoorbeeld hartfalen. Om dit te bereiken wordt bij de ARR gewerkt aan de invoering van een nieuwe urgentie-indeling. Bij deze indeling wordt onderscheid gemaakt tussen direct levensbedreigende spoed en overige situaties.
In de Regeling Ambulancezorgvoorzieningen is de responstijd van 15 minuten als streven opgenomen, maar dit betreft een streefnorm die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel ambulances en posten er in een gebied moeten zijn. Bij direct levensbedreigende situaties kan 15 minuten ook te lang zijn. De invoering van de nieuwe urgentie-indeling is er juist voor bedoeld om ervoor te zorgen dat in levensbedreigende gevallen zo snel mogelijk de juiste zorg kan worden geboden.
Bij andere spoedmeldingen vindt een uitgebreidere triage door de meldkamer plaats om na te gaan of door het sturen van een spoedambulance de juiste zorg wordt geboden. In voorkomende gevallen kan ook worden doorverwezen naar de huisarts of huisartsenpost of kan een lagere urgentie aan de rit worden toegekend. Hierdoor blijft de schaarse spoedcapaciteit beschikbaar voor de gevallen waarin deze echt noodzakelijk is.
Het aantal keren dat een ambulance moest uitrukken is sinds begin 2022 sterk toegenomen. De stijging verschilt per regio, maar loopt van 10 tot 18%.