WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

12% CO2 SCHIEDAM VAN GLASFABRIEK

De milieubeweging vindt dat de wereldwijde CO2-uitstoot moet worden teruggedrongen. Op die manier zou de temperatuurstijging beperkt kunnen worden tot 2 graden Celsius. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is dat de maximale grens is om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. De milieubeweging wordt daarin tegen gesproken door onder andere de Nederlandse wetenschapper Hans Labohm. Hij meent dat de mens geen beslissende invloed heeft op het klimaat. Daarenboven meent Labohm dat klimaatmaatregelen een te zware belasting zullen vormen voor de economie. Hij wordt daarin bijgestaan door fysici zoals Henrik Svensmark en Gerard Bodifée.
De milieubeweging vindt dat de wereldwijde CO2-uitstoot moet worden teruggedrongen. Op die manier zou de temperatuurstijging beperkt kunnen worden tot 2 graden Celsius. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is dat de maximale grens om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. De milieubeweging wordt tegengesproken door onder andere de Nederlandse wetenschapper Hans Labohm. Hij meent dat de mens geen beslissende invloed heeft op het klimaat. Wel meent Labohm dat klimaatmaatregelen een te zware belasting zullen vormen voor de economie. Hij wordt daarin bijgestaan door fysici zoals Henrik Svensmark en Gerard Bodifée.

SCHIEDAM- Bijna 12% van de gehele CO2 uitstoot binnen Schiedam wordt veroorzaakt door de glasfabriek aan de Buitenhavenweg. De gemeente wil met verschillende maatregelen de totale uitstoot van Schiedam met 30% verminderen, maar de glasfabriek doet niet mee.

Uit de nota Duurzaamheid blijkt dat de glasfabriek de eigen uitstoot van 60.000 kilo per jaar heeft afgekocht. Als argument wordt gegeven dat de glasfabriek een ETS bedrijf is, wat betekend dat de uitstoot kan worden afgekocht via het EU emissiehandelssysteem.

Oppositiepartij Gemeente Belangen Schiedam (GBS) wil het stadsbestuur aansporen ook de glasfabriek mee te nemen bij de ambities tot vermindering van de gehele CO2 uitstoot. Zeker omdat bij een dergelijk grote speler ook relatief veel reductie te winnen is, aldus GBS.

Het stadsbestuur stelt dat indien de glasfabriek zijn CO2–uitstoot vermindert dit vanuit Europees perspectief geen effect heeft vanwege de verkoop van rechten. De gemeente is wel met de fabriek in overleg om te bekijken of de warmte die het bedrijf over heeft efficiënter ingezet kan worden.

Morgenavond spreekt de gemeenteraad over de Kadernota Duurzaamheid en het Klimaatbeleidsplan.

 

Zie ook: Bouw stoffilter glasfabriek Schiedam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *