WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

1000 EURO BOETE VOOR OLIEVERVUILING WATERWEG

MAASSLUIS- De 62-jarige kapitein S.G. van de olietanker Bow Jubail heeft een boete van 1000 euro gekregen. Het Openbaar Ministerie eiste een boete van 12.000 euro. De boete valt fors lager uit, omdat de zaak zo lang op zich heeft laten wachten. Volgens de rechter was de olielozing bovendien een onbedoeld bijeffect van de aanvaring en geen moedwillige actie.

De Noor voer op 23 juni 2018 tegen een steiger van rederij Odfjell in de Botlek tegenover Maassluis. Daardoor kwam ruim 200 ton stookolie in de Nieuwe Waterweg terecht. Niet alleen raakten vogels besmeurd met olie, ook omliggende schepen en haventerreinen moesten worden schoongemaakt.

De kapitein van de Bow Jubail heeft niet alle voorzorgsmaatregelen genomen die volgens goed zeemanschap of door de omstandigheden waarin het genoemde zeeschip zich bevond waren geboden.

Bijna alle besmeurde zwanen die zijn opgevangen door Rijkswaterstaat hebben de olievervuiling overleeft. Het gaat om de zwanen die zijn binnengebrachte bij de Tijdelijke Opvang Vogels (TOV) die stond opgesteld op het terrein van de Maeslantkering.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

4 gedachten over “1000 EURO BOETE VOOR OLIEVERVUILING WATERWEG

  1. Uiteraard is een boete terecht.
    De kapitein had direct geen schuld aan deze milieu “ramp”, maar is wel verantwoordelijk voor het hele schip. Wat mij wel verbaasd is dat als je hond zijn behoefte doet rond de 140 euro moet betalen en deze kapitein “maar” 1000 euro, en dat voor een veel grotere impact voor de natuur. De boete wordt naar ik vermoed door de maatschappij betaald. Daarnaast vind ik een boete voor je hond zijn behoefte laten doen en niet opruimen een boete waard.

  2. Deze boete is belachelijk laag als je weet dat de opruimwerkzaamheden ruim 80 miljoen hebben gekost. Er hangt de reder een veel hogere boete boven het hoofd. Ik weet alleen niet of die betaald gaat worden. Onder welke vlag voer dit schip? De kapitein is een Noor, die zal zijn boete wel betalen, maar de reder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *