ROTTERDAM- De gemeenteraad van Rotterdam heeft ingestemd met het herinvesteren van een deel van de opbrengst van de grond in de Spaanse Polder. Dit besluit, genomen op voorstel van het college, betekent dat 7,5 miljoen euro wordt gereserveerd voor – wat wordt genoemd – de verduurzaming en betere benutting van dit industriegebied. Hoewel de gemeente deze stap als een vooruitgang ziet, zijn er kritische geluiden te horen over de noodzaak en effectiviteit van dergelijke investeringen.
De afgelopen jaren is in de Spaanse Polder gewerkt aan de aanpak van ondermijning en veel leegstaande bedrijfskavels zijn ingevuld met bedrijven die meerwaarde zouden bieden voor het gebied en de stad. Ondernemers en eigenaren hebben zelf geïnvesteerd in renovatie, sloop en nieuwbouw van hun panden. Toch is het gebied nog niet klaar. De ambitie is om de Spaanse Polder te laten uitgroeien tot het meest groene bedrijventerrein voor zware bedrijvigheid ter wereld.
Hoewel de gemeente en betrokken partijen de investeringen als noodzakelijk en vooruitstrevend beschouwen, is er ook kritiek. Meerdere wetenschappers en publicisten onderschrijven het zogenaamde ‘klimaatprobleem’ niet en stellen vraagtekens bij de effectiviteit van dergelijke ‘duurzame’ investeringen. Zij wijzen erop dat de kosten vaak hoog zijn en de daadwerkelijke impact op ‘het klimaat’ zeer beperkt is.