MAASSLUIS- Vandaag wappert ook in Maassluis de Nederlandse vlag, omdat de Tweede Wereldoorlog eindigde op 15 augustus 1945.
Voor de Indische en Molukse gemeenschap heeft deze dag ook een droevige kant, omdat sinds de Japanse capitulatie een Indonesië dat zich los vocht van Nederland niet langer hun vaderland was. Vroeger kwamen zij in Maassluis bijeen in het Witte Kerkje om dat feit te herdenken. Vanavond worden bij het Indisch Monument in Den Haag tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 alle slachtoffers herdacht.
De overgave van Japan op 2 september 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de nucleaire aanval op Hiroshima, de Russische oorlogsverklaring en inval in Mantsjoerije, en de nucleaire aanval op Nagasaki, nam keizer Hirohito op 14 augustus het besluit om over te gaan tot capitulatie. De akte van capitulatie werd ondertekend aan boord van USS Missouri, in de Baai van Tokio. Dit was bedacht door generaal Mac Arthur, die hiermee de enorme inzet van de U.S. Navy wilde eren.
Na deze korte Japanse terreur ging de Nederlandse bezetting die al eeuwen duurde en een veelvoud aan slachtoffers heeft gekost dankzij de hebzucht van de Oranjes nog ruim 4 jaar door. Wordt de bevrijding van Indonesië door de Nederlandse bezetter hier niet gevierd?