VLAARDINGEN- De VL.92 Balder is vanmorgen vertrokken uit de haven van Vlaardingen, de komende weken neemt zij een ligplaats in bij Maritiem Museum Rotterdam. De bijna 110 jaar oude haringlogger heeft na ruim 1 jaar te hebben stilgelegen weer enkele mooie evenementen in het vooruitzicht staan. De VL.92 Balder is daar op uitnodiging van het Maritiem Museum Rotterdam en zal haar ligplaats innemen in de museumhaven van het Maritiem Museum Rotterdam.
Het schip is tijdelijk te gast en ligt aan het nieuwe gastensteiger van het Maritiem Museum. Deze gastensteiger is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
De ‘Balder’ is de oudste Nederlandse haringlogger in originele staat. Deze zeillogger is in 1912 gebouwd in de oudste haringstad van Nederland: Vlaardingen. Tot 1921 heeft de Balder “op de zeilen” gevist en daarna op de motor. In 1977 werd het schip verkocht aan het Scheepvaartmuseum Amsterdam voor de symbolische som van 1 gulden. Het museum heeft de Balder teruggebracht naar originele staat, maar omdat het niet helemaal paste in de collectie van het museum werd deze haringlogger in 2006 overgedragen aan Visserijmuseum Vlaardingen. De Balder behoort tot het Nederlands varend erfgoed en wordt beheerd en onderhouden door Stichting Zeillogger Balder.
Stap aan boord en kom meer te weten over het leven als haringvisser in de jaren ‘20.
De Balder is open voor bezoek op 11, 13, 18 en 20 augustus van 14:30-19:00 uur en op 14, 15, 21 en 22 augustus van 12:00-16:00 uur.
Bezoek is ook mogelijk op zaterdag 28 augustus wanneer zij deelneemt aan de ‘Sail In’, een feestelijke intocht van de schepen van het Maritiem Festival, samen met de Eendracht.
Ook op 4 en 5 september tijdens het slotweekend van het festival. Kijk op de site van de VL.92 Balder en het Maritiem Museum voor de exacte openingstijden.
Ligplaats: gastensteiger Maritiem Museum Haven
Entree: gratis op vertoon van een geldig entreekaartje
Openingstijden VL.92 Balder op 28 augustus na de Sail In vanaf 13.30.
Op 4 en 5 september: van 12.00 tot 17.00 uur.