WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

START KETI-KOTI IN LLOYDKWARTIER ROTTERDAM

ROTTERDAM- Met een vertrek op Surinaamse tijd – een kwartier later dan oorspronkelijk aangekondigd – begint een bescheiden optocht door het Lloydkwartier in Rotterdam-West. Deze optocht is het begin van Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. De optocht, die ook wel een processie wordt genoemd, heeft de Surinaamse vlag als mogelijk heilig relikwie. Vanaf het zwaar gesubsidieerde Maaspodium, waarvan de bespelers zichzelf desondanks nog jaren ‘Onafhankelijk Toneel’ hebben genoemd, vertrekken ongeveer 200 mensen richting het slavernijmonument aan de Lloydkade, nabij het STC. Opvallend is dat minstens de helft van de deelnemers blank is. Even opvallend: de blanken lopen vooral achterin de stoet en zeker niet vooraan.

Tijdens deze herdenking wordt de afschaffing van de slavernij in zowel Nederland als Suriname herdacht en gevierd. Bij het slavernijmonument vindt een bloemenceremonie plaats. Wethouder Faouzi Achbar (Denk) en burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zullen de aanwezigen toespreken en namens het gemeentebestuur een krans leggen.

Morgenmiddag volgt op het stadhuis nog een Lotbijeenkomst rond het koloniaal slavernijverleden, ter afsluiting van het Herdenkingsjaar Afschaffing Slavernij in Rotterdam. Deze bijeenkomst is het einde van het Stadsprogramma Koloniaal en Slavernijverleden van Rotterdam, met als leidend thema ‘doorwerking’. Wethouder Achbar zal ook hier aanwezig zijn om een welkomstwoord uit te spreken. Vervolgens zal Dewi Reijs een lezing geven, samen met co-referent Aisa Winter, over de doorwerking van koloniaal denken in de filmindustrie. Schrijver Raoul de Jong zal ook een voordracht geven. Na afloop, om 17.00 uur, vertrekken enkele aanwezigen en wethouder Achbar naar het Schouwburgplein voor de aftrap van het Keti Koti festival, georganiseerd door Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst.

De trans-Atlantische slavernij werd door Nederland afgeschaft op 1 juli 1863, wat een einde maakte aan de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Verschillende stammen en koninkrijken in West-Afrika speelden een rol bij de slavenhandel. De bekendste zijn: Het Koninkrijk Dahomey (nu Benin), dat actief slaven verkocht aan de Europese elite (De eigen Europese bevolking werd arm en hongerig gehouden). De Ashanti (nu Ghana), die ook betrokken waren bij de slavenhandel en de Yoruba (nu Nigeria), die eveneens slaven verhandelden.

6 gedachten over “START KETI-KOTI IN LLOYDKWARTIER ROTTERDAM

  1. Ja, het racisme van deze redactie wordt al wat beter gecamoufleerd. Misschien in de leer geweest bij Martin Bosma?

    1. @ Kreuger , ik snap echt niet waar je nou weer racisme ziet ? Misschien zit het allemaal bij jouw tussen je oren en ga je met een veel te donkere bril op door het leven …………………

  2. Grote optocht? het leeft echt bij lui die zwaar getraumatiseerd zijn door het verleden.
    En ook bij de blankies die een gigantisch schuldgevoel hebben.
    Bij een Sinterklaas optocht zijn er meer donkere en witte mensen aanwezig, die volop genieten van Sint en Piet.
    Het is ook bijzonder dat 2 lui van de lokale politiek meelopen in de optocht.
    Het gaat hier om een Marokkaanse burgemeester en een Turkse wethouder.
    Waarom gaan ze ook niet een optocht organiseren tegen slavernij door Marokko en Turkije?
    Volgens mij waren deze landen eerder betrokken bij de slavernij dan de Hollanders en hadden ook meer slaven.
    En als Achbar dan ook nog een krans gaat leggen in Armenië voor de slachtoffers van de genocide zou hem dat nog meer sieren.

  3. Ghana , Benin en Nigeria worden in een adem genoemd als landen die in de slavenhandel zaten , waarom Togo niet ?wat er nb. tussenin ligt , en toen Duits Togoland genoemd werd .Of waren die Duitsers toen ook al zo, dat ze zg. van niets wisten en de hele dag alleen maar in hun zelf gegraven kuilen op het strand lagen te zonnen , net zoals ze hier trouwens ook doen ……………….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *