WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland

OMSTREDEN STICHTING MAAKT RENOVATIE BOIJMANS ROTTERDAM MOGELIJK

ROTTERDAM- Museum Boijmans Van Beuningen ontvangt een schenking van 80 miljoen euro van de omstreden Stichting Droom & Daad voor de renovatie van het museum. Francine Houben van Mecanoo architecten heeft een nieuw ontwerp gepresenteerd voor deze renovatie. Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam en het museum zijn verheugd te melden dat er brede steun is voor dit nieuwe renovatieplan. Naast de schenking draagt de stichting ook bij aan een oplossing voor het toekomstige kenniscentrum van het museum.

Het plan omvat een grondige restauratie en vernieuwing van het museum, met aandacht voor brandveiligheid en behoud van monumentale waarden. De heropening wordt verwacht in 2029.

Het oorspronkelijke ontwerp bleek te duur en voldeed niet aan de vergunningseisen. Partijen waren het niet eens over het ontwerp. In april 2023 werd een ‘pas op de plaats’ ingelast, wat leidde tot het hernieuwde ontwerp. Hierbij waren de visie van het museum en de adviezen van de Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed doorslaggevend. Het nieuwe ontwerp is door alle betrokken partijen positief beoordeeld.

De omstreden stichting Droom & Daad presenteert zichzelf als een filantropische organisatie die is opgericht door de familie Van der Vorm, een van de rijkste families van Nederland. De familie Van der Vorm heeft onder andere belangen in de Holland-Amerika Lijn, HAL Investments en Stichting De Verre Bergen. Deze laatste stichting richt zich vooral op het zogenaamd aanpakken van sociale problemen in Rotterdam.

Vorig jaar is gebleken dat de familie via allerlei constructies belasting ontwijkt door dividend naar belastingparadijzen te verplaatsen. Een deel van dit geld wordt vervolgens gebruikt om in Rotterdam te investeren onder het mom van liefdadigheid. De gemeente werkt nauw samen met de stichtingen van de familie Van der Vorm. Zo is er een ‘stuurgroep filantropie’ waarin topambtenaren en mensen van de stichtingen samen beslissen over de projecten die worden gefinancierd met het geld uit de belastingparadijzen.

Een van de projecten die is uitgevoerd door de omstreden Stichting De Verre Bergen is het kopen van tweehonderd huizen in Rotterdam om Syrische vluchtelingen te huisvesten. Het stadsbestuur (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) heeft geen kritiek op de herkomst van dit geld. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zegt dat het niet aan de gemeente is om te oordelen over hoe organisaties omgaan met de landelijke wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *